2017. június 16., péntek

A Sugás vendéglő életéből


A Sugás vendéglő és kertje Sepsiszentgyörgy egyik emblematikus vendéglátóegysége. Már a hatvanas években közkedvelt volt, az úri közönség kedvenc szórakozóhelyeként tartották számon. Azóta sok víz lefolyt az Olton, az ódon vendéglő sokszor cserélt arculatot.


Legutóbbi színeváltása 2014-ben kezdődött. Hirtelen jött üzleti ajánlatra mondott igent a ditrói származású, de akkor Bécsben élő Fülöp László. A Sugás vendéglő megvételét nem előzte meg gazdasági tanulmány, nem készített üzleti tervet. Valószínűleg megérezte, a vendéglő mögött álló hagyomány biztosíték arra, hogy újból a város és a megye kiemelkedő éttermévé válhasson.



Az elején egészen jól ment, olyan időszak is volt, amikor húsz pincér dolgozott a vendéglőben. 2009-től a gazdasági-pénzügyi válság rányomta bélyegét a Sugás vendéglőre is, leállott minden. Ma összesen 25 személy dolgozik ott. Öt évvel ezelőtt – érettségi bankett kapcsán – ételmérgezéses botrány is rontotta az esélyeket. Hiába derült ki, hogy a vendéglő menüjétől nem betegedhetett meg senki, a fogyasztók emlékeze­tében ma is él az eset. A forgalom csökkent, oda jutottak, hogy az éttermet az időközben megnyitott Sugás Szálloda tartotta el – emlékezett vissza Fülöp László.


A Sugás vendéglő ételkülönlegességeivel is vonzza a vendégeket. Messze földön híres az itt készült bográcsgulyás. Băsescu államelnök többször fogyasztott belőle – legutóbb 2012. december 30-án –, és mindig elégedett volt. A neve adta reklám pedig jól működik, ma is jönnek új vendégek, akik a Băsescu által dícsért gulyást akarják meg­kóstolni.


Băsescu kedvence mellett hosszú a különlegességek sora: Sugás steak, azaz tésztába göngyölt marhabélszín, Vili-gomba (juhtúróval töltött gomba panírozva), Sugás bőség-tál és mások. Ritka a vendéglő, ahol az év bármelyik napján lehet bárányflekkent rendelni. A Sugásban igen, mi több, a bárány porciózását maga Fülöp László végzi. Ugyan­úgy a marhabélszínt is ő vág­ja. Egy éve vette át a konyha irányítását. Emberre volt szüksége, akkor gondolt arra, ő teljesítheti legjobban azokat a követelményeket, melyeket egy alkalmazottól elvár.

Szerző: Bokor Gábor

Forras : 3,szek.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése