2017. június 15., csütörtök

Nagy Kopeczky Kálmán bábszínész


2015. december 06-án, tragikus hirtelenséggel elhunyt Nagy Kopeczky Kálmán, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház művészeti vezetője, rendezője, bábszínésze.


Nagy Kopeczky Kálmán 1972-ben született Sepsiszentgyörgyön, tanulmányait 1994-ben végezte Veszprémben, bábrendező szakon. Ezt követően a Baróti Művelődési Ház Ákombákom bábcsoportjának lett a vezetője. 1998-ban tért vissza Sepsiszentgyörgyre a Tamási Áron Színház bábtagozatának művészeti vezetőjeként és rendezőjeként.

„Az elmúlt két évtizedben Nagy Kopeczky Kálmánnak a Cimborák Bábszínháznál és a Tamási Áron Színháznál folytatott tevékenységének értéke felbecsülhetetlen. Erdélyben bábrendezőnek és bábszínésznek lenni nem könnyű feladat, és bizonyára még a jelenlegi helyzetnél is mostohább körülmények zúdultak az úttörő bábosokra. Kálmán azonban soha nem hátrált meg a kihívásoktól – kíváncsisága, határtalan szeretete, mesélni vágyása, játszani akarása megfékezhetetlenné és egyre határozottabbá tette” olvasható a Tamási Áron Színház társulatának megemlékezésében.

Mint írják, az elmúlt két évtizedben Nagy Kopeczky Kálmán folyamatosan arra törekedett, hogy a bábszínházi előadások minél színvonalasabbak legyenek, és minél szélesebb közeghez jussanak el. „A világra való gyermeki rácsodálkozás jellemezte minden tettét, több mint negyven bábelőadást rendezett, és gyakran játszott is ezekben. A gyerekekkel, a közönséggel való kapcsolat volt számára mindig is a leglényegesebb. Szenvedélyesen hitt a közösség erejében, az odafigyelésben, a munkában, a bábszínházban” – fogalmaznak.

Nagy Kopeczky a Tamási Áron Színház előadásaiban is több alkalommal játszott, feltűnt többek között a Csoda, A velencei kalmár, a Rómeó és Júlia és a Cyrano de Bergerac című produkciókban.

Forras : https://kronika.ro/kultura/elhunyt-nagy-kopeczky-kalman-babszinesz/print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése