2017. június 16., péntek

Sugásfürdő


Sugásfürdő,Erdélyben van, Kovászna megyében, ma Sepsiszentgyörgy része.


A Sepsiszentgyörgytől 8 km-re nyugatra fekvő fürdő- és üdülőhely a Baróti-hegységben, a Sugás-patak völgyében található 775 m-es tengerszint feletti magasságban. Nevét a bükkerdők sugó-susogó hangjáról kapta. Létét szénsavas-kénes ásványvízforrásainak köszönheti. A környéken 1851-ben fedezték fel az első gázkitörést, a fürdőtelep 1883-ban kezdett kiépülni, hasznosítására 1888-ban részvénytársaság alakult, 1899-ben már 500 látogatója volt. Hideg fürdőmedencéje 1923-ban épült. A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Sepsi járásához tartozott.

A fürdő életében az első nagyobb fejlődési hullám 1844-1900 között történt, ekkor tíz vendégházat, egy tágas nyári étkezőpavilont, egy melegfürdőt, két hideg vizes medencét és egy tekepályát építettek. Az 1906-ban megalalkult Sugás Rendező és Szépítő Bizottság feladatai közé tartozott az út modernizálása, a telefonösszeköttetés megvalósítása, a telkek és a sétányok kialakítása és egy zenepavilon létesítése.

Fontosabb forrásai: Fő-, Erzsébet-, Jenő-, Ferike- (Latzina), Görgő-kerti-, Veress Samu-, Kénes-, Szemmosó- (Barabás) és Nagyliki-forrás.

Napjainkban a mofetta és a kör alakú strandmedence működik, a melegfürdő felújítás alatt áll.

A kicsi üdülőtelepet nyáron a jó levegő és a túralehetőségek, télen pedig a sípálya miatt látogatják.

Sajátos mikroklímával rendelkezik. Szabadtéri pezsgő vízű medence és mofetta (széndioxidos gázfürdő) működik itt. A lakosság érrendszeri és szívproblémák kezelésére használja gőzfürdő vagy ivókúra formájában. Szénsavas-vasas ásványvíz tör a felszínre, mely a savhiányos betegség kezelésére alkalmas: az Erzsébet-forrás, a Jenő-forrás, a Szemvíz-forrás vagy Szemmosó, az Alsó-borvíz, Veres Samu borvize, a Görgőkert-kútja tartoznak az ismertebbek közé.

A túralahetőségekről, az utak jelzéseiről tájékoztat az Erzsébet forrás melletti jelzőtábla. Turistaösvények indulnak a Baróti-hegységbe és távolabbi hegységekbe is. A sárga és piros ponttal jelzett utak Sepsiszentgyörgyre, a kék háromszöggel jelzettek pedig Árkosra visznek. Kék függőleges sáv jelzi az utat a Baróti-hegység gerincén. A hegység legmagasabb pontja a Görgő-csúcs. A Bodos-tetőn át egy turistaúton Előpatakra juthatunk, egy másik út pedig a Gyertyános-forrás érintésével Bölön irányába vezet.

A felvonóval ellátott, kivilágított, közepes nehézségű sípályát PHARE-támogatásból nemrég építették.

Forras : Wikipedia
Forras : http://www.erdelyiturizmus.hu/
Forras : https://www.szekelyszallas.hu/


Sugásfürdő régen







******

Sugásfürdő napjainkban









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése